Chleb pszenno-żytni

(Liczba głosów: 1, średnia ocena: 5,00 na 5)
Chleb pszenno-żytni

Co prawda okres świąteczny ma się już ku końcowi, ja jednak nie mogłam się oprzeć i do wizualizacji poniższego chleba pszenno-żytniego zdecydowałam się użyć zdjęć z motywem choinki. Czyż nie jest uroczy?

Chleb pszenno-żytni
Z podanej proporcji uzyskałam 2 bochenki o wadze około 700 g każdy.
Drukuj przepis
Zaczyn
  1. 450 g mąki pszennej typ 650
  2. 270 g wody
  3. 10 g soli
  4. 1/8 łyżeczki drożdży instant
Gotowe ciasto
  1. 270 g mąki pszennej typ 650
  2. 90 g mąki pszennej razowej
  3. 90 g mąki żytniej razowej
  4. 350 g wody
  5. 10 g soli
  6. 2 g drożdży instant
  7. cały zaczyn
Wskazówki wykonania
  1. Zaczyn. Drożdże i sól połączyć z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze około 21 ºC. Ciasto będzie sztywne i gęste. W razie potrzeby można dodać odrobinę wody aby być w stanie utworzyć ciasto z całości mąki przeznaczonej na zaczyn.
  2. Mieszanie. W misie umieścić wszystkie składniki na ciasto poza zaczynem. Mieszać do połączenia się składników przy użyciu najniższej szybkości miksera. Podczas mieszania dodawać partiami zaczyn. Po dodaniu całego zaczynu ciasto wyrabiać jeszcze przez około 3 minuty na średniej szybkości miksera.
  3. Fermentacja wstępna. 2,5 godziny w temperaturze około 24 ºC. Naczynie, w którym znajduje się ciasto przykryć folią spożywczą.
  4. Składanie. Ciasto należy złożyć dwukrotnie - pierwszy raz po 50 minutach or rozpoczęcia fermentacji wstępnej, a następnie po upłynięciu 60 minut.
  5. Dzielenie i formowanie. Ciasto podzielić na dwie równe porcje, lekko zaokrąglić i pozostawić na powierzchni lekko posypanej mąką złączeniami do góry. Przykryć folią spożywczą o odstawić na około 10-20 minut. Po upływie tego czasu uformować bochenki, włożyć do posypanych mąką koszyków lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć folią spożywczą lub czystą i suchą ściereczką kuchenną.
  6. Fermentacja końcowa. Około 75-90 minut w temperaturze 24 ºC.
  7. Pieczenie. Jeżeli chleby wyrastały w koszykach, przełożyć je na blachę do pieczenia. Wykonać nacięcia na powierzchni chleba, które pozwolą na równomierny wzrost bochenków i zapobiegną ich pękaniu. Piec przez 35-38 minut w 230 ºC.
Chlebki http://chlebki.pl/
Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Background patterns designed by Freepik