Chleb pszenny razowy

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)
Chleb pszenny razowy

Ten razowy chleb pszenny zagościł już kilkukrotnie na moim stole. Dodatek sporej ilości mąki razowej sprawia, że chleb trochę się kruszy podczas krojenia. Mnie to jednak wcale nie przeszkadza. Z pewnością upiekę go jeszcze wiele razy.

Chleb pszenny razowy
Z podanej proporcji otrzymałam 2 bochenki o wadze około 700 g każdy.
Drukuj przepis
Zaczyn
  1. 230 g mąki pszennej typ 650
  2. 150 g wody
  3. 10 g soli
  4. 1/8 łyżeczki drożdży instant
Gotowe ciasto
  1. 450 g mąki pszennej razowej
  2. 230 g mąki pszennej typ 650
  3. 460 g wody
  4. 10 g soli
  5. 4 g drożdży instant
  6. 30 g miodu
  7. cały zaczyn
Wskazówki wykonania
  1. Zaczyn. Drożdże i sól połączyć z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze około 21 ºC.
  2. Mieszanie. W misie umieścić wszystkie składniki na ciasto poza zaczynem. Mieszać do połączenia się składników przy użyciu najniższej szybkości miksera. Podczas mieszania dodawać partiami zaczyn. Po dodaniu całego zaczynu ciasto wyrabiać jeszcze przez około 3 minuty na średniej szybkości miksera.
  3. Fermentacja wstępna. 2 godziny w temperaturze około 24 ºC. Naczynie, w którym znajduje się ciasto przykryć folią spożywczą.
  4. Składanie. Po 1 godzinie od rozpoczęcia fermentacji wstępnej.
  5. Dzielenie i formowanie. Ciasto podzielić na dwie równe porcje, lekko zaokrąglić i pozostawić na powierzchni lekko posypanej mąką złączeniami do góry. Przykryć folią spożywczą o odstawić na około 10-20 minut. Po upływie tego czasu uformować bochenki, włożyć do posypanych mąką koszyków lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć folią spożywczą lub czystą i suchą ściereczką kuchenną.
  6. Fermentacja końcowa. Około 1-1,5 godziny w temperaturze 24 ºC.
  7. Pieczenie. Jeżeli chleby wyrastały w koszykach, przełożyć je na blachę do pieczenia. Wykonać nacięcia na powierzchni chleba, które pozwolą na równomierny wzrost bochenków i zapobiegną ich pękaniu. Piec przez 40 minut w 230 ºC. Jeśli chleb będzie się zbyt szybko rumienił można zmniejszyć temperaturę pieczenia o 10-20 ºC.
Chlebki http://chlebki.pl/
Chleb pszenny razowy

Chleb pszenny razowy

Chleb pszenny razowy



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Background patterns designed by Freepik