Chleb razowy pszenno-żytni

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)
Chleb razowy pszenno-żytni

Chleb razowy pszenno-żytni to moje pierwsze podejście do chlebów na zakwasie. Zdecydowanie polecam osobom zaczynającym swoją przygodę z zakwasem.

Instrukcję przygotowania zakwasu żytniego znajdziecie tutaj.

Chleb razowy pszenno-żytni
Z podanej proporcji uzyskałam 2 bochenki o wadze około 700 g każdy.
Drukuj przepis
Zakwas
  1. 150 g dojrzałego zakwasu żytniego
  2. 150 g wody
  3. 150 g mąki żytniej razowej
Gotowe ciasto
  1. 450 g mąki pszennej typ 650
  2. 230 g mąki pszennej razowej
  3. 430 g wody
  4. 17 g soli
  5. cały zakwas
Wskazówki wykonania
  1. Zakwas. Wymieszać wszystkie składniki na zakwas, przykryć pojemnik i odstawić na 14-16 godzin w temperaturze około 21 ºC aby dojrzał.
  2. Mieszanie. W misie umieścić wszystkie składniki na ciasto razem z zakwasem. Mieszać do połączenia się składników przy użyciu najniższej szybkości miksera. Po połączeniu się składników wyrabiać jeszcze przez około 3 minuty na średniej szybkości miksera. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
  3. Fermentacja wstępna. 2 godziny temperaturze około 24 ºC.
  4. Składanie. Ciasto należy złożyć po jednej godzinie fermentacji wstępnej.
  5. Dzielenie i formowanie. Ciasto podzielić na dwie równe porcje i uformować bochenki, włożyć do posypanych mąką koszyków lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć folią spożywczą lub czystą i suchą ściereczką kuchenną.
  6. Fermentacja końcowa. Około 75-90 minut w temperaturze 24 ºC.
  7. Pieczenie. Jeżeli chleby wyrastały w koszykach, przełożyć je na blachę do pieczenia. Wykonać nacięcia na powierzchni chleba, które pozwolą na równomierny wzrost bochenków i zapobiegną ich pękaniu. Piec przez 15 minut w 240 ºC, a następnie obniżyć temperaturę do 230 ºC i piec jeszcze 20-25 minut.
Chlebki http://chlebki.pl/
Chleb razowy pszenno-żytni

Chleb razowy pszenno-żytni

Chleb razowy pszenno-żytni



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Background patterns designed by Freepik