Chleb z serem feta

(Liczba głosów: 1, średnia ocena: 5,00 na 5)
Chleb z serem feta

Dzięki dodatkowi sera feta chleb ten zyskuje swoją wilgotność i zapewnia uczucie sytości, a zioła zapewniają, że cudowny zapach unosi się jeszcze długo po pieczeniu.

 

Chleb z serem feta
Z podanej proporcji otrzymałam jeden bochenek chleba mieszczący się w blasze keksowej.
Drukuj przepis
Składniki na chleb
  1. 400 g mąki pszennej typ 650
  2. 7 g drożdży instant
  3. 200 g maślanki naturalnej (w temperaturze pokojowej)
  4. 150 ml wody
  5. 50 g płatków gryczanych
  6. 100 g sera feta
  7. 1 pęczek natki pietruszki
  8. 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  9. 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  10. 1/2 łyżeczki cukru
  11. 1 łyżeczka soli
Ponadto
  1. oliwa i płatki gryczane do formy
Wskazówki wykonania
  1. Natkę pietruszki drobno posiekać i wymieszać z bazylią i tymiankiem. Ser feta pokruszyć lub pokroić w kostkę.
  2. Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą oraz płatkami gryczanymi. Do suchych składników dodać połączone zioła, rozkruszony ser, maślankę oraz wodę. Ciasto zagnieść ręcznie lub mikserem. Po zagnieceniu ciasto będzie dość lepkie jednak nie należy dodawać więcej mąki.
  3. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do momentu podwojenia objętości.
  4. Blachę keksową o wymiarach około 25 cm x 10 cm natłuścić oraz wysypać płatkami gryczanymi. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść jeszcze raz i przełożyć do blachy. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
  5. Chleb piec przez 35-40 minut w 200 ºC. Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.
Chlebki http://chlebki.pl/
Chleb z serem feta

Chleb z serem feta



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Background patterns designed by Freepik