Chleb serowy

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)
Chleb serowy

Niezwykle aromatyczny chleb serowy doskonale sprawdzi się zarówno do przygotowania smakowitych kanapek jak i dodatek do potraw grillowych. Polecam również zrobienie z niego grzanek, które mogą zostać wykorzystane jako chrupiący element wiosennych sałatek lub zupy krem.

Chleb serowy
Z podanej proporcji uzyskałam 2 bochenki o wadze około 700 g każdy.
Drukuj przepis
Zakwas
  1. 100 g dojrzałego zakwasu żytniego
  2. 100 g wody
  3. 100 g mąki żytniej razowej
Gotowe ciasto
  1. 740 g mąki pszennej typ 650
  2. 450 g wody
  3. 50 g oliwy z oliwek
  4. 10 g soli
  5. 150 g startego sera cheddar
  6. cały zakwas
Wskazówki wykonania
  1. Zakwas. Wymieszać wszystkie składniki na zakwas, przykryć pojemnik i odstawić na 12 godzin w temperaturze około 21 ºC aby dojrzał.
  2. Mieszanie. W misie umieścić wszystkie składniki na ciasto oprócz sera. Mieszać do połączenia się składników przy użyciu najniższej szybkości miksera. Po połączeniu się składników wyrabiać jeszcze przez około 3 minuty na średniej szybkości miksera. Dodać starty ser i wyrabiać ciasto do momentu równomiernego rozdystrybuowania sera w objętości ciasta. Naczynie z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia.
  3. Fermentacja wstępna. 2,5 godziny temperaturze około 24 ºC.
  4. Składanie. Ciasto należy złożyć po 75 minutach od rozpoczęcia fermentacji wstępnej.
  5. Dzielenie i formowanie. Ciasto podzielić na dwie równe porcje i uformować bochenki, włożyć do posypanych mąką koszyków lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć folią spożywczą lub czystą i suchą ściereczką kuchenną.
  6. Fermentacja końcowa. Około 60-90 minut w temperaturze 24 ºC.
  7. Pieczenie. Jeżeli chleby wyrastały w koszykach, przełożyć je na blachę do pieczenia. Wykonać nacięcia na powierzchni chleba, które pozwolą na równomierny wzrost bochenków i zapobiegną ich pękaniu. Piec przez 15 minut w 240 ºC, a następnie obniżyć temperaturę do 230 ºC i piec jeszcze 25-30 minut.
Chlebki http://chlebki.pl/
Chleb serowy

Chleb serowy



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Background patterns designed by Freepik