Chleb z dynią

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)
Chleb z dynią

Chleb z dynią zdecydowanie urzeka swoim słonecznym kolorem, który jest spowodowany użyciem puree z dyni. Z tego samego przepisu można również upiec bułeczki. 

Chleb z dynią
Z podanej proporcji otrzymałam 1 bochenek o wadze około 700 g oraz 15 bułeczek o wadze około 50 g każda.
Drukuj przepis
Zaczyn
  1. 270 g mąki pszennej typ 650
  2. 180 g wody
  3. 10 g soli
  4. 1/8 łyżeczki drożdży instant
Gotowe ciasto
  1. 500 g mąki pszennej typ 650
  2. 140 g mąki pszennej razowej
  3. 350 g wody
  4. 10 g soli
  5. 4 g drożdży instant
  6. 230 g puree z dyni
  7. 50 g suszonych pestek z dyni
  8. cały zaczyn
Wskazówki wykonania
  1. Puree z dyni przygotować dzień przed właściwym mieszaniem chleba. Dynię umyć, przekroić na połowę i wydrążyć pestki. Połówki dyni pokroić na kilka mniejszych kawałków. Ja zazwyczaj dzielę każdą połówkę na 4-8 części. Dynię poukładać skórą do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180 ºC przez 40-50 minut. Miękkość dyni można sprawdzić wbijając w nią widelec. Po upieczeniu pozostawić dynię do lekkiego ostudzenia, a następnie obrać skórę. Obraną dynię pokroić na mniejsze kawałki, a następnie zmiksować na puree za pomocą blendera. Przechowywać w lodówce.
  2. Zaczyn. Drożdże i sól połączyć z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze około 21 ºC.
  3. Około godzinę przed mieszaniem ciasta wyciągnąć z lodówki puree z dyni aby osiągnęło temperaturę pokojową.
  4. Mieszanie. W misie umieścić wszystkie składniki na ciasto poza zaczynem. Mieszać do połączenia się składników przy użyciu najniższej szybkości miksera. Podczas mieszania dodawać partiami zaczyn. Po dodaniu całego zaczynu ciasto wyrabiać jeszcze przez około 3 minuty na średniej szybkości miksera.
  5. Fermentacja wstępna. 1,5 godziny w temperaturze około 24 ºC. Naczynie, w którym znajduje się ciasto przykryć folią spożywczą.
  6. Składanie. Po 45 minutach od rozpoczęcia fermentacji wstępnej.
  7. Dzielenie i formowanie. Aby upiec chleby, ciasto podzielić na dwie równe porcje, lekko zaokrąglić i pozostawić na powierzchni lekko posypanej mąką złączeniami do góry. Przykryć folią spożywczą o odstawić na około 10-20 minut. Po upływie tego czasu uformować bochenki, włożyć do posypanych mąką koszyków lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć folią spożywczą lub czystą i suchą ściereczką kuchenną. Aby upiec bułeczki, ciasto dzielić na porcje o równej wadze (w moim przypadku było to około 50 g), formować bułeczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć suchą ściereczką kuchenną
  8. Fermentacja końcowa. Około 1,5 godziny w temperaturze 24 ºC.
  9. Pieczenie. Jeżeli chleby wyrastały w koszykach, przełożyć je na blachę do pieczenia. Wykonać nacięcia na powierzchni chleba, które pozwolą na równomierny wzrost bochenków i zapobiegną ich pękaniu. Piec przez 40 minut w 230 ºC. Jeśli chleb będzie się zbyt szybko rumienił można zmniejszyć temperaturę pieczenia o 10-20 ºC. Chleb musi się piec dość długo ze względu na wilgoć pochodzącą z puree z dyni. W przypadku bułeczek piec je przez 25 minut w 230 ºC.
Chlebki http://chlebki.pl/
Chleb z dynią

Chleb z dynią

Chleb z dynią

Chleb z dynią



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Background patterns designed by Freepik