Chleb z pieczonymi ziemniakami i czosnkiem

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)
Chleb z pieczonymi ziemniakami i czosnkiem

Chleb z pieczonymi ziemniakami i czosnkiem o bardzo intensywnym aromacie niezwykle mi zasmakował, jednak najlepiej go zjeść w zaciszu własnego domu. Nie do końca nadaje się na przykład do zabrania do pracy gdyż intensywny czosnkowy aromat może być uciążliwy dla osób w otoczeniu, które nie będą go jadły. Jedną z największych zalet tego chleba jest jego odporność na czerstwienie, którą zapewnia dodatek pieczonych ziemniaków.

Chleb z pieczonymi ziemniakami i czosnkiem
Z podanej proporcji otrzymałam 2 bochenki o wadze około 600 g każdy.
Drukuj przepis
Zaczyn
  1. 270 g mąki pszennej typ 650
  2. 180 g wody
  3. 10 g soli
  4. 1/8 łyżeczki drożdży instant
Gotowe ciasto
  1. 500 g mąki pszennej typ 650
  2. 140 g mąki pszennej razowej
  3. 350 g wody
  4. 10 g soli
  5. 4 g drożdży instant
  6. 230 g pieczonych ziemniaków
  7. 1 główka pieczonego czosnku
  8. cały zaczyn
Wskazówki wykonania
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ºC i upiec ziemniaki oraz główkę czosnku skropione łyżką oliwy. Czosnek piec w całości po odcięciu około 1 cm z wierzchu główek.
  2. Zaczyn. Drożdże i sól połączyć z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze około 21 ºC.
  3. Czosnek wycisnąć z łupinek oraz rozdrobnić razem z ziemniakami przy użyciu blendera.
  4. Mieszanie. W misie umieścić wszystkie składniki poza zaczynem. Mieszać do połączenia się składników przy użyciu najniższej szybkości miksera. Podczas mieszania dodawać partiami zaczyn. Po dodaniu całego zaczynu ciasto wyrabiać jeszcze przez około 3 minuty na średniej szybkości miksera. Ciasto powinno być nieco sztywne w dotyku ponieważ ziemniaki zawierają sporo wilgoci, która przedostanie się do ciasta.
  5. Fermentacja wstępna. 1,5 godziny w temperaturze około 24 ºC. Naczynie, w którym znajduje się ciasto przykryć folią spożywczą.
  6. Składanie. Po 45 minutach od rozpoczęcia fermentacji wstępnej.
  7. Dzielenie i formowanie. Ciasto podzielić na dwie równe porcje, lekko zaokrąglić i pozostawić na powierzchni lekko posypanej mąką złączeniami do góry. Przykryć folią spożywczą o odstawić na około 10-20 minut. Po upływie tego czasu uformować bochenki, włożyć do posypanych mąką koszyków lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć folią spożywczą lub czystą i suchą ściereczką kuchenną.
  8. Fermentacja końcowa. Około 1,5 godziny w temperaturze 24 ºC.
  9. Pieczenie. Jeżeli chleby wyrastały w koszykach, przełożyć je na blachę do pieczenia. Wykonać nacięcia na powierzchni chleba, które pozwolą na równomierny wzrost bochenków i zapobiegną ich pękaniu. Piec przez 40 minut w 230 ºC. Jeśli chleb będzie się zbyt szybko rumienił można zmniejszyć temperaturę pieczenia o 10-20 ºC. Chleb musi się piec dość długo ze względu na wilgoć ziemniaków.
Chlebki http://chlebki.pl/
Chleb z pieczonymi ziemniakami i czosnkiem

Chleb z pieczonymi ziemniakami i czosnkiem

Chleb z pieczonymi ziemniakami i czosnkiem

Chleb z pieczonymi ziemniakami i czosnkiem



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Background patterns designed by Freepik