Ciabatta

(Liczba głosów: 1, średnia ocena: 5,00 na 5)
Ciabatta

Ciabatta to włoskie, białe i dość płaskie pieczywo o prostokątnym kształcie oraz dużej ilości porów w strukturze miękiszu. Doskonale nadaje się do przygotowania kanapki do szkoły lub pracy.

 

Ciabatta
Z podanej proporcji uzyskałam około 10 bułek.
Drukuj przepis
Zaczyn
  1. 450 g mąki pszennej typ 650
  2. 450 g wody
  3. 1/8 łyżeczki drożdży instant
Gotowe ciasto
  1. 450 g mąki pszennej typ 650
  2. 120 g wody
  3. 50 g oliwy z oliwek
  4. 20 g soli
  5. 5 g drożdży instant
  6. cały zaczyn
Wskazówki wykonania
  1. Zaczyn. Drożdże połączyć z wodą, dodać mąkę i mieszać do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Naczynie z zaczynem przykryć folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w miejsce, gdzie panuje temperatura około 21 ºC.
  2. Mieszanie. W misie miksera umieścić mąkę, wodę, oliwę oraz dojrzały zaczyn (w tym momencie nie dodawać soli ani drożdży). Wymieszać składniki jedynie do momentu ich połączenia w postrzępioną masę. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić na 20-30 minut. Następnie dosypać sól i drożdże i wyrabiać ciasto przez około 3 minuty na średniej szybkości miksera.
  3. Fermentacja wstępna. 90 minut w temperaturze około 24 ºC. Naczynie, w którym znajduje się ciasto powinno być przykryte folią spożywczą.
  4. Składanie. Po 25 minutach od rozpoczęcia fermentacji wstępnej, a następnie po kolejnych 50 minutach.
  5. Dzielenie. Ciasto podzielić na 10 prostokątów. Delikatnie przełożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i oprószoną mąką. Ścinki ciasta umieszczać na wierzchu bułek. Przykryć folią spożywczą lub czystą i suchą ściereczką kuchenną.
  6. Fermentacja końcowa. 20-25 minut w temperaturze około 24 ºC.
  7. Pieczenie. Wykonać nacięcia wzdłuż całej długości bułek. Piec przez 30 minut w 240 ºC.
Chlebki http://chlebki.pl/
Ciabatta

Ciabatta



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Background patterns designed by Freepik