Pączki

(Ten wpis nie ma jeszcze ocen. Bądź pierwszą osobą, która zagłosuje.)
Pączki

Nie znam osoby, która nie lubiłaby pączków. Oczywiście zdania są podzielone i jedni wolą pączki z marmoladą z róży, a inni wolą na przykład nadzienie z adwokatu. Jedni zadowolą się odrobiną cukru pudru na wierzchu pączka, a inni koniecznie muszą mieć lukrową glazurę posypaną kandyzowaną skórką z pomarańczy. Wspólnym mianownikiem są jednak pyszne, pulchne i aromatyczne pączki. Z poniższego przepisu wychodzą wprost obłędne!

Pączki
Z jednej proporcji uzyskałam 20 pączków wykrawanych foremką o średnicy 6 cm.
Drukuj przepis
Składniki na rozczyn
  1. 25 g świeżych drożdży
  2. 125 ml mleka
  3. 50 g mąki pszennej typ 500
  4. 1 łyżeczka cukru
Składniki na ciasto
  1. 1 jajko
  2. 2 żółtka
  3. 50 g drobnego cukru
  4. 300 g mąki pszennej typ 500
  5. 1 łyżeczka soli
  6. 35 g miękkiego masła
  7. 2 łyżki wódki lub koniaku
Składniki na lukier
  1. 1 łyżeczka soku z cytryny
  2. 3-4 łyżki cukru pudru
Ponadto
  1. olej rzepakowy do smażenia
  2. ulubiony dżem do nadziewania
Wskazówki wykonania
  1. Rozczyn: w naczyniu umieścić pokruszone drożdże, cukier, lekko letnie mleko i mąkę. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
  2. W drugim naczyniu umieścić jajko, żółtko i cukier. Utrzeć do uzyskania białej i kremowej masy.
  3. Do rozczynu wsypać mąkę i sól oraz wlać jajka utarte z cukrem oraz alkohol. Wymieszać do połączenia się składników, a następnie wyrabiać mikserem przez około 2 minuty. Dodać miękkie masło i wyrabiać jeszcze około 1 minuty. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
  4. Wyrośnięte ciasto umieścić na stolnicy oprószonej mąką aby zapobiec przywieraniu ciasta i rozwałkować na grubość około 2 cm. Kółka wycięte foremką lub szklanką umieścić na powierzchni posypanej mąką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wycięte kółka należy przykryć ściereczką aby ciasto nie obeschło.
  5. Olej rozgrzać do temperatury około 175 ºC i smażyć w nim pączki do uzyskania złotego koloru (około 2-3 minuty z każdej strony). W połowie smażenia pączki odwrócić. Po usmażeniu wyjąć z oleju łyżką cedzakową i umieścić na papierowym ręczniku aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Pączki nadziewać ulubionym dżemem przy użyciu rękawa cukierniczego i odpowiedniej końcówki.
  7. Sok z cytryny dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i tak powstałym lukrem udekorować pączki.
Chlebki http://chlebki.pl/

Pączki

Pączki

 

Pączki

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Background patterns designed by Freepik